onsdag 2 september 2009

Stephen Marley - Mind Control Acoustic (Album Recension)


Denna recension gjorde jag för ett tag sen åt rebelmusic men tycker skivan är så otroligt bra, live framträdande på youtube när han kör akustiskta instrument (Unplugged) eller halvakustiska...
Skivan är exakt som Mind Control fast låten Inna Di Red e borta för den e ju redan akustisk (det är en Nyahbinighi låte (feat. Ben Harper på slide guitarr)...

Och så här säger Stephen "Raggamuffin" Marley själv om skillnaden mellan Mind Control och Mind Control Acoustic

"Sometimes the process between writing a song and recording a song changes the vibe a bit. Mind Control Acoustic gives you the original vibe of the songs before recording with the Band..."

www.myspace.com/stephenmarley


stephen marley

När jag först hörde Stephen Marley’s debutalbum Mind Control så tyckte jag att det var ett välarbetat album med bra låtar och några mindre bra låtar. Nu har albumet släpps i akustisk version, “Mind Control – Acoustic” är inspelad i den legendariska studion Tuff & Gong.

Jag måste faktiskt erkänna att detta är bland det bästa jag hört på länge, av många olika anledningar. Så här säger Stephen Marley själv om skillnaden mellan studioalbumet och det Akustiska albumet.

stephen

Det finns många skillnader mellan albumen, tex. i låten “Chase Dem” är Capleton featuring artist på Acoustic skivan, vilket han inte är på orginalet. På låten “Iron Bars” är Julian Marley & Spragga Benz med, Mr. Cheeks är med på orginalet men inte acoustic versionen. Låtarna på denna skiva är inte identiska som på det vanliga albumet, texterna handlar om andra saker och låtarna sjungs även i andra tonarter osv. Detta ger skivan en ny fräsch känsla, även om man är less på orginalet “Mind Control” så är “Acoustic” lite som att lyssna på ett nytt album.
Stephen Marley lirar gitarr och är upbackad av två andra akustiska gitarrer samt Uzziah “Sticky” Thompson på Percussion som enligt många är i Percussion vad Sly & Robbie är i trum o bas världen.
Skivan innehåller mycket akustisk gitarr, Nyahbinghi trummor, och basgångar från akustiska gitarrer och blandade percussion instrument.
På denna skiva hittar vi legender inom percussion, Bongo Herman och Uzziah “Sticky” Thompson som enligt mig är för percussion vad Sly & Robbie är trummor och bas i reggae.
Skivan saknar dock spåret “Inna Di Red” och det beror antagligen för att den redan är akustisk i orginalversion, men lyssnaren får istället en suverän Nyahbinghi-version av låten “The Mission” med Damian “Jr. Gong” Marley…

Denna skiva kan inte få nåt annat än 5 av 5 mycket på grund av dess unika blandning av gitarr, nyahbinghi trummor och percussion instrument…
Musikaliskt imponerande med tanke på att låtarna endast är framförda av två till fyra personer.

Låtlista “Mind Control – Acoustic”
1. Chase Dem (feat. Capleton)
2. Iron Bars (feat. Julian Marley & Spragga Benz)
3. Lonely Avenue
4. Mind Control
5. You’re Gonna Leave
6. The Mission Acoustic (feat. Damian “Jr. Gong” Marley)
7. The Traffic Jam (feat. Damian “Jr. Gong” Marley)
8. Fed Up
9. Hey Baby



(NEDAN) STEPHEN MARLEY - CHASE DEM (LIVE FROM MIND CONTROL ACOUSTIC TOUR)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar